Capul de urs

Capul de ursTudor Dorneanu se născuse într-un sat de munte, pe care nu-l părăsise niciodată, spre a umbla pe la şcoli, ori a vedea şi a cunoaşte alte locuri lăsate pe acest frumos pământ.

El iubea muntele, şi când s-a făcut puţin mai mare de douăzeci de ani, a urcat pe cea mai înaltă coamă, ridicându-şi acolo o cabană micuţă, cu mâna lui, din lemnul care era la tot locul. Apoi s-a mutat în cabană şi n-a mai coborât vreodată în sat. Uneori mai urcau drumeţi, şi el îi caza peste noapte în cele două camere, să doarmă pe saltele umplute cu paie. La plecare, îi lăsau merinde, deşi el nu cerea niciodată nimic, zicând că-i era de-ajuns ce găsea de mâncare pe-acolo, prin pădure.

Apoi a găsit un pui de urs singur, pierdut de maică-sa care probabil se prăpădise ori fusese ucisă în vreo vânătoare, cum se fac adesea. L-a crescut pe lângă casă, şi în scurt timp au ajuns de nedespărţit. Unde mergea Tudor, venea şi ursul după el, cuminte ca un căţeluş. Drumeţii ajunşi pe-acolo îl cunoşteau şi nu se speriau de el, că era bland și învăţat cu oamenii, de mic.

Într-o zi, însă, oamenii urcaţi pe munte, căutând adăpost la cabana lui Dorneanu, l-au găsit pe acesta mort şi desfigurat, fără pricină. Ursul dispăruse…

L-au îngropat într-un loc în care au putut săpa, pe lângă cabana care a rămas părăsită, aşezându-i la căpătâi o piatră mare, găsită pe-acolo. Era în anul 1895.

Peste o sută de ani, în anul 1995, câţiva oameni din sat au urcat cu gând să refacă micuţa cabană, pentru a poposi câteodată, când noaptea îi va prinde sus, pe munte. S-au dus şi la mormânt, să aprindă o lumânare. Ştiau de la părinţi şi bunici povestea cabanierului Dorneanu.

Aici, mare le-a fost mirarea, văzând pe crucea sa un cap de urs, săpat adânc în piatră. Au cercetat bine tot locul, însă nu au găsit vreo urmă de cioplire, de marcare, ori resturi de piatră. Doar capul încrustat adânc de câţiva centimetri, care rezistă la toate intemperiile…

Enigmă? A fost o întâmplare, ori ceva mai presus de înţelegerea noastră ne este transmis, de dincolo de vreme?

Semne există la tot pasul, însă ochii noştri sunt închişi în faţa Misterului…

Rămâneţi alături de noi, să încercăm a descifra Tainele Ascunse ale Lumii !

Articol scris de

 

Only 1 comment left Go To Comment

  1. Diana /

    Sunt foarte interesante toate aceste povesti. Dar…din curiozitate :sunt adevarate?

Leave a Reply

Blue Captcha Image Refresh

*